Bezlepková bábovka "Kokosová Lady" - recept

09.06.2025

Ráda se s vámi podělím o můj vlastní recept na bezlepkovou bábovku. Bábovka je nejen bezlepková, ale i bez bílého cukru a bez mléka. Takže je ideální pro lidi, kteří mají alergii na lepek, celiakii nebo alergii na laktózu. Aby mi bábovka držela pohromadě, musela jsem použít vajíčka, takže není veganská. Já sama mám mírnou intoleranci na lepek, takže ráda vymýšlím bezlepkové recepty. Jsou skvělé i pro děti, aby pořád nemlsaly nezdravé věci jako je rafinovaný cukr, bílou mouku nebo živočišné mléko. 

Bezlepková bábovka Kokosová Lady
Bezlepková bábovka Kokosová Lady

Co potřebuji:

  • 1 - 2 banány
  • 400 g pohankové mouky
  • 400 g čirokové mouky
  • 250 g kokosového cukru
  • 400 g kokosu strouhaného
  • 1 kypřící prášek do pečiva z DM (bez lepku)
  • půl čajové lžičky vanilky
  • 1 čajovou lžičku cejlonské skořice z DM
  • 4 vajíčka 
  • 2 polévkové lžíce kokosového tuku
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 500 - 600 ml vody

Jak postupuji: 

Připravím si velkou mísu, do které nakrájím větší banán nebo dva menší banány. Následně banán v míse rozmačkám vidličkou. Dále do mísy přisypu mouky, kokosový cukr, kokos, kypřící prášek, vanilku, skořici a kakao. Zkrátka vše sypké

Troubu si rozehřeji na 180 stupňů. Doporučuji funkci "trouba". Ne "horký vzduch"!

Odeberu si kokosový tuk a dám ho rozehřát na mírném plamenu. Bývá většinou rozehřátý velmi rychle (dřív, než máslo), bude to trvat do 1 minuty. 

Mezitím, co se mi rozehřívá kokosový tuk, přidám do mísy 4 vajíčka a vodu a začnu pomalu promíchávat. Následně přidám kokosový tuk a důkladně míchám. Těsto by mělo být lité a vláčné. 

Poté liju těsto do formy a peču 40-45 minut na 180 stupňů. Doporučuji nedávat funkci "horký vzduch" jelikož bábovku je třeba péci pomalu, jemně, důkladně a dlouho. Spíše na nižší stupeň a menší výkon. Horký vzduch by udělal tvrdou krustu a nedopečený vnitřek. 

Bábovku vytahuji z trouby a nechávám ji asi 10 vteřin na talíři, poté bábovku překlopím a ona se velice jemně vysune z formy. Nechám ji chvíli "zatáhnout" a po 10 minutách již krájím první kousek, aby stihl rychleji vychladnout, pro nejmladší ratolest, která většinou neumí vydržet. :-)

Dobrou chuť přeje Barbora Makovičková


Pokud vás recept zaujal a vyzkoušeli jste ho, 

napište mi zpětnou vazbu, jak se vám bábovka povedla. 

Můžete přiložit i foto. :-)

Upozornění: 

Recept můžete šířit pouze jako celý článek s odkazem na tento web. Děkuji za pochopení.